Hirven kaltainen yrittäjä

Kuten jo facebookin parissa postauksessa olen maininnnut, olen törmännyt metsäretkilläni viimeisen kolmen viikon aikana yhteentoista hirveen. Olen nähnyt noita karvaisia jättiläisiä enemmän kuin koskaan koko muun elämäni aikana. Porukka oli jakaantunut siten, että ensiksi tuli vastaan kolme hirveä, seuraavalla viikolla kaksi ja kolmannella viikolla kuuden hirven lauma. Toinen koiristamme ei voisi olla vähempää kiinnostunut edessä seisovasta hirvilaumasta. Toinen taas on aivan täpinöissään mutta osaa selvästi kunnioittaa metsän valtiaita eikä juokse aivan niiden jalkoihin.

Ajattelin, että kun elämä kerran tuuppaa näitä uljaita eläimiä taukoamatta eteeni, niin voisinko minä oppia niiltä jotain. Millaisia hirvet ylipäätään ovat, ja mitkä asiat ne osaavat hienosti, joista voisi ottaa mallia. Asiaa pohdittuani päädyin tulokseen, että hirvet ovat sitkeitä ja voimakkaita, ja ne liikkuvat sujuvasti vaikeissakin olosuhteissa eteenpäin. Ehdoton kuningas kestävyysjuoksussa siis. Tätä voisin hyödyntää yrittäjyydessäni. Yrittäjyys kun on ennenkaikkea kestävyyslaji. Siinä tulee oivaltaa sopiva vauhti, jota jaksaa ylläpitää melkeinpä loputtomiin. Aina juoksija ei välttämättä tule maaliin ensimmäisenä mutta varmasti hyvinvoivana, ja kuntoa riittäisi vielä vaikka mihin. Burnoutin vaanimaa yrittäjää ei palvele se, että edelliset kuukaudet on tullut vedettyä täysillä ja uupumus iskee, kun ollaan vasta puolessavälissä matkaa. Ei myöskään se, että tavoitteen saavutettuaan hän on aivan lopussa ja seuraavat viikot kuluvat toipumiseen. Vauhdinjako on siis avainasemassa, ja se pitää sovittaa itselle sopivaksi. Sopii sovellettavaksi myös loistavasti työelämään, voittajia ovat ne jotka jaksavat pitää mukavaa vauhtia yllä ja vielä nauttia matkasta.

Hirven kaltaisella yrittäjällä on myös kyky vaihtaa suuntaa nopeasti. Omiin vaistoihin on syytä luottaa ja hypätä tarvittaessa polulta sivuun. Välillä saattaa jopa olla tarve juosta ryteikön läpi tilanteen niin vaatiessa. Hän tarkkailee ympäristöään ja muuttaa suuntaa salamannopeasti tilanteen niin vaatiessa. Otetaanko kaikki tavoitteeksi olla hirven kaltaisia yrittäjiä? Ja tämä oppi sopii kyllä mielestäni ihan koko elämään. Elämä on myös kestävyyslaji. Mukavaa vauhtia ylläpitäen edetään kivasti. Ehditään katsella maisemia ja nauttia matkasta. Kevään tullen voi vielä tiputtaa sarvet ja antaa tilaa uudelle, sille eteenpäin vievälle voimalle.

Write a comment