Oletko sinä laivasi kapteeni?

Mielemme jakaantuu tietoiseen mieleen ja alitajuntaan. Mielemme on kuin laiva, jossa tietoinen mielemme toimii kapteenina ja alitajuntamme miehistönä. Jos kapteeni ei kerro suuntaa minne navigoida, miehistö ei voi tietää, minne ollaan menossa. Joku saattaa nostaa purjeita ylös toisen repiessä niitä alas. Tai ruorissa riidellään siitä, kumpaan suuntaan sitä tulisi kääntää.

Alitajunta eli laivasi miehistö ottaa aina suunnaksi vallitsevan ajatuksesi. Miehistö ei tiedä, onko vallitseva ajatuksesi suurin unelmasi, pahin pelkosi vai kenties jotain siltä väliltä.

Mitä vallitsevat ajatukset oikeastaan ovat? Ne ovat ajatuksia, jotka pyörivät eniten päässäsi ja ovat kestoltaan pisimpiä. Sinulla on yleensä päällä vahva tunnetila, kun ajattelet niitä. Mieti hetki omia ajatuksiasi ja sitä, millaisia ne yleensä ovat? Ovatko ne rakentavia ja palvelevatko ne sinua hyvin? Vievätkö ne sinua kohti unelmiasi? Vai huomaatko kenties ajattelevasi pahimpia pelkojasi?

Jos ärsyynnyt päivittäin lattialla lojuvista likaisista kalsareista ja se tuntuu olevan sinulle iso juttu, miehistösi saattaa ihmetellä navigointiohjeitasi. Ahaa siis tavoitteenamme on sekainen kämppä. Tottelevaisena porukkana miehistö nostaa purjeet ylös ja suuntaa laivan kohti likaisia kalsareita. Miehistö on kyllä taitava purjehtimaan, mutta jos kapteenilta tulee käsky suunnata suoraan karille, niin sinnehän mennään.

Suurin osa ajatuksistamme on tiedostamattomia, emmekä edes huomaa ajattelevamme niitä. Osa on alitajunnan puolella, jonne tietoinen mielemme ei ulotu. Osa on myös täysin rutinoituneita ajatuskulkuja, joihin emme kiinnitä huomiota. Ensimmäinen askel toimivampaan ajatteluun onkin, että alamme tarkkailemaan ajatuksiamme. Otamme ulkopuolisen roolin ja uteliaana tutkailemme, minkälaisia ajatusratoja päässä pyörii. Kun saat kiinni niistä ajatuksista, jotka eivät vie laivaasi haluamaasi suuntaan, on aika aloittaa niiden muuttaminen. Kyseenalaista ne. Ovatko ne totta? Palvelevatko ne sinua? Riko pala kerrallaan ja huomaat ajan kanssa, että olet saanut muutettua ajatuksesi 180 astetta toiseen suuntaan. Sotkuinen kämpän ajattelu onkin muuttunut ihasteluksi siististä asunnosta.

Luovaan prosessiin kuuluu yhtenä osana hautomisvaihe, ja laiva sopii senkin vertauskuvaksi hyvin, koska välillä on tyyntä ja tuntuu, että emme liiku mihinkään suuntaan. Tämä on kuitenkin tärkeä hetki, jonka aikana ehdimme nauttia maisemista ja ideamme saavat hautua rauhassa pompahtaen kohta uudella teholla tietoisuuteemme. Välillä on kova vastatuuli ja pitää kryssiä eteenpäin. Kellepä meille ei joskus tulisi vastoinkäymisiä tai olo tuntuisi muuten vain vähän väsyneeltä. Hyvillä purjehdustaidoilla pääsee kuitenkin varsin mukavasti etenemään myös vastatuulessa. Ja kun tulee sopiva myötätuuli, eteenpäin meno on helppoa ja vaivatonta. Nostetaan pallopurje ylös ja annetaan palaa. Se on sitä paljon puhuttua flow-vaihetta.

Hyvä kirja aiheesta luettavaksi on Brian Maynen , Goal Mapping.

Write a comment