Onko elämäsi improvisoitu vai ennalta käsikirjoitettu näytelmä?

Jotkut meistä elävät elämäänsä tarkan, ennalta laaditun käsikirjoituksen mukaan. En tässä yhteydessä tarkoita, että jokin suurempi voima käsikirjoittaisi elämää puolestamme, vaan että osa meistä rustaa itse elämälleen yksityiskohtaisen, jokaisen repliikin sisältävän suunnitelman. Tällöin jo pienikin poikkeus elämän näyttämöllä saa ihmisen pois tolaltaan. Elämä kun tuppaa tuomaan yllätyksiä eteemme. Mielemme voi asettaa meille vankilan, jossa tunnemme ahdistusta, kun asiat eivät menekään odotustemme mukaisesti, ja tunnemme itsemme epäonnistuneeksi. Hartiat jäykkinä yritämme pitää kiinni suunnitelmistamme. Hyvän ihmisen kun kuuluu toimia juuri näin.

Toisaalta on ihmisiä, joiden elämällä ei ole minkäänlaista käsikirjoitusta. He tyytyvät improvisoimaan elämäänsä päivä toisensa jälkeen. Joillekin tämä aiheuttaa elämään melkoisen kaaoksen, kun mikään ei ole ennalta suunniteltua ja kaikki eteen tulevat tilanteet säädetään aina hetkessä parhaan kyvyn mukaan.

Nämä vaihtoehtoisen elämäntavat ovat toki paljon kiinni ihmisen henkilökohtaisista ominaisuuksista, siitä millainen näyttelijä kyseinen henkilö parhaimmillaan on ja toki myös siitä, millaisessa elämäntilanteessa hän elää. Sinkkuna asetelma on täysin erilainen kuin vaikkapa monilapsisen perheen vanhempana.

Mutta voisiko näiden vaihtoehtojen välille löytyä tasapaino? Voisiko elämälle laatia suurien linjojen käsikirjoituksen – rungon, jonka mukaan elää? Käsikirjoitus asettaisi elämälle sellaiset tavoitteet, jotka edistäisivät laatijansa mielekkääksi kokemaa elämää. Se auttaisi ennakoimaan asioita arjen temmellyksessä ja säästäisi viime hetken hutilyönneiltä vapauttaen energiaa oikeasti tärkeisiin asioihin. Käsikirjoituksen valmistuttua voisimme antaa itsellemme vapaat kädet tehdä siihen tarpeelliseksi kokemiamme muutoksia, lukea ympäristöämme ja oikeassa kohdassa improvisoida. Tällöin olisimme aidossa vuorovaikutuksessa muiden kanssa tietäen samalla, mihin suuntaan olemme menossa. Tällaista elämistä voisi kuvailla myös sanoilla: “Dancing in the moment”.

Write a comment