Pomminpurkaja

Poikamme on persoonallinen tapaus, kuten me kaikki varmasti omalla tavallamme. Yksi hänen ominaisuutensa on tehdä asiat aina omassa tahdissaan ja omalla tavallaan välittämättä ulkopuolisesta paineesta. Esimerkkinä voisi toimia vaikkapa hitaat lähdöt. Kaikki lähteminen tapahtuu tietyllä rutiinilla ja todella hitaasti. On aivan sama, ollaanko myöhässä tai minkä paineen muut lähdölle luovat, mutta lähteminen tapahtuu rauhallisesti ja saman kaavan mukaan. Olen usein ajatellut, että varmasti edes tulipalo ei saisi häntä hätkähtämään, muut säntäisivät ulos, mutta hän värkkäisi uloslähtöään rauhassa. Hän on ehdottomasti paras opettajani kärsivällisyyden saralla.

Niin ärsyttävä kuin tuo piirre välillä onkin, on siinä myös vahva potentiaali. On töitä, jotka vaativat keskittymistä kovasta ulkopuolisesta paineesta huolimatta. On myös oman hyvinvoinnin kannalta hyvä asia, että ei reagoi joka kohdassa ulkopuolisiin ärsykkeisiin, vaan keittelee kahvit rauhassa muiden stressatessa itsensä hengiltä. Juttelimme mieheni kanssa tästä ominaisuudesta ja siitä, minkälaisiin työtehtäviin ja ammatteihin sellainen ominaisuus sopisi. Mieheni tokaisi heti: ”pomminpurkaja”. Pommi tikittää, vielä 60 sekuntia aikaa jäljellä, ja toinen kylmän rauhallisesti purkaa pommin rutiininomaisella tavalla, hikoilematta tai hengästymättä. Täydellinen ominaisuus siihen tarkoitukseen.

Minä olin innoissani aiheesta, koska keksin jälleen yhden uuden arkkityyppimallin: pomminpurkaja. Tässäkin tapauksessa tuo ominaisuus on lähtökohtaisesti neutraali, voimme hyödyntää sen täydellisesti joihinkin töihin tai vastaavasti jos emme tunnista sitä ja käytämme sitä väärin, saamme kenties kanssakulkijamme hulluuden partaalle.

Monesti vahvuutemme kumpuavat heikkouksistamme. Ymmärtämällä itseämme riittävän hyvin kykenemme näkemään monet eri puolemme ja sen, miten parhaiten palvelemme maailmaa ja toisaalta miten samalla parhaiten tyydytämme omat tarpeemme. Näitä kykyjä vain harvoin ymmärretään kokonaisvaltaisesti. Erityisesti työmarkkinoilla haetaan tiettyjä opittuja kykyjä, mutta ihmisen omia persoonallisia ominaisuuksia ei kaiveta esiin siinä määrin, mikä olisi mahdollista. Ja toisaalta siellä juuri piilevät ne vahvuudet. Monet asiat voi opetella, mutta henkilökohtaiset ominaisuudet ovat synnynnäisiä. Valjastamalla ne sopiviin tehtäviin menestys on taattu. Toki kyky tehdä jotain ei yksinään riitä, vaan rinnalle pitää löytyä intohimo, halu tehdä jotain asiaa.

Mitä synnynnäisiä ominaisuuksia sinulla on?

Mistä sinun vahvuutesi koostuvat?

Mikä piirre sinussa itsessäsi ärsyttää sinua eniten?

Voisitko tarkkailla sitä ja oivaltaa mikä vahvuus sen piirteen alle kätkeytyy?

Arkkityyppikarttakurssilla käymme läpi erilaisia ihmisten ominaisuuksia ja rakennamme jokaiselle oman kartan joka auttaa hahmottamaan maailmaa selkeämmin ja ymmärtämään itseämme ja toisiamme paremmin.

 

Write a comment